BAR TENAGA EPAL, RASPBERI DAN BADAM

BAR TENAGA EPAL, RASPBERI DAN BADAM

Persediaan penuh

  1. Panaskan ketuhar kepada 180°C. Sapu mentega atau marjerin pada loyang. Jika boleh, gunakan loyang yang boleh menghasilkan 12 potongan. Atau gunakan 12 loyang mufin silikon atau loyang kek 8”/20cm dengan tapak yang boleh dibuka.

  2. Asingkan kuning telur. Masukkan kuning telur ke dalam mangkuk. Dalam mangkuk berasingan masukkan putih telur daripada hanya 3 biji telur. Gunakan putih telur yang sebiji lagi untuk disapu di permukaan. Gunakan pemukul elektrik, pukul tiga putih telur sehingga betul-betul kembang dan ketepikan. Ambil mangkuk berisi kuning telur dan masukkan gula, kayu manis dan parutan kulit oren. Pukul sehingga berkrim. Kemudian gaulkan bersama serbuk badam. Pukul sehingga adunan agak pekat.

  3. Gunakan sudu logam, kaup putih telur, sedikit demi sedikit, sehingga sebati. Ceduk campuran ke dalam loyang.

  4. Tekankan satu atau dua biji raspberi ke dalam setiap bar dan kemudian susunkan beberapa hirisan epal Pink Lady® di atasnya, tekan bahagian isi epal ke dalam campuran supaya kulit epal merah padam yang cantik dapat dilihat.

  5. Bakar selama 25-30 minit, sehingga keemasan dan masak sepenuhnya. Dalam mangkuk atau cawan kecil, campurkan satu sudu kecil jam dengan putih telur selebihnya. Dengan berus pastri, catkan setiap bar dengan campuran ini untuk menghasilkan kemasan yang berkilat.

  6. Biarkan dalam loyang sehingga sejuk.

Kongsi dengan rakan-rakan anda