Makanan kegemaran rakyat Malaysia, penuh dengan aroma yang melazatkan dihidang bersama ayam madu pedas manis.
Persediaan penuh
-
Untuk nasi biryani, basuh dan bilaskan beras. Rendamkan selama 15 minit.
-
Panaskan periuk terlebih dahulu dan cairkan mentega. Tambahkan bawang dihiris, daun ketumbar, pes bawang putih dan halia serta rempah-rempah. Masak pada suhu sederhana-tinggi sehingga naik aroma.
-
Campurkan serbuk masala dengan satu cawan air ke dalam periuk. Masakkan sehingga pecah minyak.
-
Di dalam periuk nasi, masukkan beras basmathi dan tambahkan stok ayam dan air. Tutupkan periuk dan masak pada suhu rendah sehinnga nasi dimasak sepenuhnya.
-
Ketika nasi separuh masak, masukkan epal yang dicincang dan kismis sultana dan tutup semula.
-
Untuk ayam madu epal pula, perapkan ayam dengan garam dan serbuk kunyit di dalam sebuah mangkuk dan biarkan selama 15 minit.
-
Panaskan kuali dan masukkan minyak masak. Gorengkan ayam sehingga keemasan.
-
Dalam periuk yang sama, keluarkan ayam yang dimasak. Tambahkan rempah-rempah, halia dan bawang merah. Goreng sehingga naik aroma.
-
Tambahkan serbuk cili dan kacau sebelum masukkan secawan air.
-
Masukkan epal Pink Lady® dan madu. Kacau sehingga sebati.
-
Masukkan ayam yang dimasak dan daun kari.
-
Hidangkan bersama nasi briyani epal.